Laatst heeft minister Dekker, de minister van rechtsbescherming, bekend gemaakt dat er meer geld bij zal komen voor de sociale advocatuur. Een schrale 36 miljoen euro in 2020 en 2021. Het belangrijkste gebied dat voor het merendeel uit de sociale advocatuur bestaat is het strafrecht. Dit zijn advocaten die toegankelijk zijn voor personen die zich in een lage inkomensgroep bevinden. Deze personen betalen op grond van hun inkomen lagere advocatentarieven.

De advocaten die werkzaam zijn in de sociale advocatuur bedrijven een zogenoemde toevoegingspraktijk. Een advocaat zal voorafgaand aan het behandelen van een rechtszaak bij de Raad voor Rechtsbijstand een toevoeging moeten aanvragen voor zijn cliënt. Dit houdt kernachtig in dat, indien de cliënt voldoet aan de voorwaarden die gelden voor gefinancierde rechtsbijstand, de cliënt eenmalig een eigen bijdrage moet betalen aan zijn advocaat. Verder zal de advocaat zijn salariskosten declareren bij de Raad van Rechtsbijstand.

Het belang van de toevoegingspraktijken is enorm. Als buitenstaander, leek van de rechten, geen ervaringsdeskundige, zal je niet door hebben hoe belangrijk dit is. Stel je voor en hou je vast: je gaat naar een Halloween feestje, een zestal mensen heeft zich verkleed als, verzin maar wat, een zombie. Het merendeel heeft een baco dan wel bier ter hand en gaat tot in de late uren door met feesten! Leuk! Totdat er een gevecht ontstaat tussen een zombie en een persoon verkleed als duivel. De duivel heeft zware verwondingen en besluit over te gaan tot het doen van een aangifte. De duivel weet niet welke zombie met hem heeft gevochten. Toevallig wordt er tegen jou, een student die nog maar net rondkomt van €200,– per maand, onterecht aangifte gedaan. Natuurlijk gaat hier dan een verhoor plaatsvinden. Wetende dat jij hier niets mee te maken hebt ga je zonder juridische bijstand het verhoor in. Jij verdedigt jezelf zo goed als je kan: ‘’nee, nee, hand op mijn hart meneer ik was de zombie met de pruik, niet met het neppe bloed.’’ De (hulp-)officier van justitie gelooft je niet. Hij is er zeer zeker van dat jij de juiste verdachte dan wel de dader bent.  En dus moet je binnenkort verschijnen in de rechtszaal. Maar een advocaat betalen, een bedrag van €225 – €300 per uur, kan jij niet betalen.

Het inschakelen van een advocaat bij een strafzaak is tevens niet verplicht. Maar wel heel handig voor situaties als deze. Echter kan niet iedereen een advocaat betalen. Als dat het geval is kan je in aanmerking komen voor de gefinancierde rechtsbijstand. Jaarlijks zal je als alleenstaande maximaal €27.300,– mogen verdienen om de zogenoemde bijstand te verkrijgen. Je betaalt hierbij eenmalig een eigen bijdrage. Verder zal de advocaat de kosten declareren bij de Raad van Rechtsbijstand. Indien jij student bent zonder hoog inkomen, zal je eenmalig een eigen bijdrage van €199,– moeten te betalen. Hierbij kan je ook nog eens korting krijgen als je wordt doorverwezen door het juridisch loket. Wat een koopje.

Je kunt wel degelijk concluderen dat de sociale advocatuur van groot belang is. Dat zij ook een kleine loonsverhoging willen is zonder meer begrijpelijk en ook rechtens. De sociale advocatuur zet zich immers in voor degenen die zichzelf niet zouden kunnen verdedigen louter vanwege hun inkomen als deze vorm van rechtsbescherming niet bestond.

Isabelle Serrano