Vandaag spreken wij met Samuel van Eijnatten. Samuel was op exchange in het zonnige Spanje. Heerlijk eten, felle zon en een andere mindset. Iedere B3-student wordt de mogelijkheid geboden om zich aan te melden om een periode op uitwisseling te gaan, maar waar moet je nou rekening mee houden en waarom zou je het überhaupt willen? Ben jij benieuwd hoe het is om in het land van Messi en Paella te studeren en waar je ook nog eens heerlijk kan genieten van de levensstijl? Lees dan verder! Samuel deelt graag zijn ervaringen met jullie.

Hi! Mijn naam is Samuel en ik ben voor mijn minor op uitwisseling gegaan naar Salamanca in Spanje. Het is een oud stadje op ongeveer twee uur rijden ten westen van Madrid. De universiteit is in 1218 opgericht en daarmee een van de oudste universiteiten van Europa. Toen ik daarheen ging, was de universiteit net 800 jaar oud geworden!

Hoe ben je erop gekomen om op uitwisseling te gaan, meer specifiek naar Salamanca? 

Toen ik hoorde dat je op exchange kon gaan in je minor, ben ik naar de informatiemarkt over de uitwisselingen gegaan. Ik was er al snel over uit dat ik die kans wilde pakken. Vervolgens heb ik naar alle partneruniversiteiten en bestemmingen gekeken. Ik wilde door middel van deze uitwisseling ofwel mijn Spaans verbeteren ofwel mijn Engels verbeteren. Uiteindelijk heb ik voor het eerste gekozen: Spaans. Ik heb me ingelezen over de verschillende Spaanstalige bestemmingen en uiteindelijk was ik het meest enthousiast over de Spaanse studentenstad Salamanca.

En, welke vakken heb je dan zoal mogen volgen? 

Ik heb daar drie vakken kunnen volgen: Teoría del Derechon (Rechtstheorie), Historia del Derecho (Rechtsgeschiedenis) en Derecho Romano (Romeins Recht). Alle vakken heb ik in het Spaans gevolgd, omdat ze op de Universidad de Salamanca geen Engelse vakken geven. Het kostte me wel wat moeite om te wennen aan de Spaanse taal op universitair niveau, maar uiteindelijk heb ik de 15 ECTS gehaald.

Hoe beviel de ervaring zich in zijn algemeenheid? Had je bepaalde verwachtingen over jouw ervaringen daar?

Het is me erg goed bevallen. Ik wist in het begin niet goed wat ik kon verwachten. Ik kende ook verder geen mensen die daar hadden gestudeerd en er ging niemand van de EUR naar Salamanca. Er waren ook vrijwel geen Nederlanders, omdat alle vakken in het Spaans worden gegeven. Uiteindelijk vond ik dat juist leuk aan mijn exchange. Ik ben alleen maar omgegaan met Spaanstaligen en ik heb daar veel van geleerd.

Wat zou tot slot EHLC’ers willen meegeven die ook op gaan exchange, of er over zitten twijfelen?

Persoonlijk zou ik het iedereen aanraden om op exchange te gaan. Je gaat er gegarandeerd een leuke tijd hebben. Het is voor mij erg makkelijk geweest om nieuwe mensen te leren kennen, omdat iedereen er nieuw is en nog geen (sociaal) netwerk hebben. Je bent helemaal op jezelf aangewezen en daar heb ik erg veel van geleerd. Daarnaast is het (waarschijnlijk) een eenmalige kans om voor een paar maanden in het buitenland te studeren zonder veel zelf te moeten regelen, omdat het natuurlijk onderdeel is van je minor en vele lasten van je zijn weggenomen.

Olivier Beneder