Honoursstudent Ilham Ezzamouri vertelt over haar ervaring als uitwisselingsstudent: ‘Een kinderdroom die is uitgekomen.’ De derdejaars studente studeert momenteel een semester lang aan de Florida State University in de Verenigde Staten.

THE ‘AMERICAN DREAM’

‘De Amerikaanse cultuur heeft een grote invloed op onze westerse wereld, zowel op het gebied van muziek, televisie en film, als literatuur en levensstijl. Daarom wilde ik ervaren hoe het er nu daadwerkelijk aan toe ging in het meest invloedrijke land ter wereld. Verder staat Amerika bekend als het land van de onbegrensde mogelijkheden. Het concept dat mij altijd heeft geïnspireerd is ‘The American Dream’, van letterlijk niets naar iets gaan.’ Dus besloot Ilham om aan de andere kant van de wereld haar grenzen te verleggen en alvast te werken aan haar internationale carrière.

FLORIDA STATE UNIVERSITY

De FSU is een typische Amerikaanse universiteit, er wordt veel gefeest en football staat centraal. ‘Zelfs als je naar de Walmart gaat, zie je volwassenen en jonge kinderen kleding dragen van het football team’. De campus is waanzinnig mooi, en beschikt over vele faciliteiten. Zo is er een grote sportschool, bioscoop, circus, diverse restaurants, een groot stadium en nog veel meer. Studenten hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende cursussen, zoals een fotografiecursus of een kunstcursus. Verder organiseert de universiteit elke vrijdag een ‘international coffee hour’ voor internationale studenten. Amerikaanse en buitenlandse studenten kunnen daar een praatje maken met elkaar.’ Ilham is zelf ook lid geworden van ‘InternatioNOLE’, een studentenvereniging die activiteiten organiseert voor zowel Amerikaanse als buitenlandse studenten. ‘Kortom, je exchange bestaat ook uit veel culturele activiteiten. Naast de studie leer je de taal, gewoontes en de cultuur van Amerika goed kennen.’

VAKKEN

Ilham volgt in Amerika de vakken Gambling & Parimutuel law, International Human Rights en Public International law. Vooral over het vak International Human Rights is ze razend enthousiast. Het volgen van de vakken valt haar zwaarder dan in Nederland. ‘Amerikaanse professoren verwachten meer, en de hoeveelheid huiswerk is ook aanzienlijk meer. Vooral aan het begin was het erg wennen; het tempo ligt hoog en de Engelse juridische termen waren mij nog onbekend. Na een tijdje gaat dit veel beter en dan wordt het bijhouden van de vakken ook makkelijker en kan je de professor beter volgen.’ Toch is het niet alleen maar zwoegen in Amerika. De studenten zijn erg vriendelijk en hartelijk. ‘Ik ben door verschillende klasgenoten uitgenodigd voor hun verjaardagen en zelfs ben ik door twee klasgenoten uitgenodigd om Thanksgiving bij hen te vieren.’ Ook de student-assistenten waar ze wekelijks contact mee heeft, zijn enorm aardig. ‘In april komen ze mij zelfs opzoeken in Nederland en ga ik ze de leukste plekken in Nederland, België en Frankrijk laten zien.’

‘EEN ERVARING OM NOOIT MEER TE VERGETEN’

Ilham is erg blij met haar keuze om op exchange te gaan. ‘De FSU heeft mij meer geboden dan ik ooit heb durven dromen. Ik ben heel wat kennis, vrienden en levenservaring rijker. Ik heb geleerd om zelfredzaam te zijn, en om niet bang te zijn voor het onbekende. Deze ervaring zal ik nooit meer vergeten en ik zal er de rest van mijn leven nog ongetwijfeld profijt van hebben. Ook is Ilham haar ouders, die haar gestimuleerd hebben haar dromen achterna te gaan, erg dankbaar.

Kortom, op uitwisseling gaan is een leerzaam en leuk avontuur dat je niet wil missen!

‘If we were meant to stay in one place, we’d have roots instead of feet.’

-Ilham Ezzamouri