Op vrijdag 12 april vond de langverwachte module Sportrecht plaats, gedoceerd door mr. Guido Hahn en mr. Sandra van Beek van de Erasmus School of Law. Sportrecht is momenteel een hottopic. Maar, kan je wel zeggen dat het een rechtsgebied is? Lees verder en kom achter het antwoord op deze vraag!

Zullen we het antwoord anders alvast geven? Het antwoord op deze vraag is: ja! Sportrecht is een term dat gebezigd wordt om al het recht in en om de sport aan te duiden. In Nederland kennen wij geen speciale ‘’Sportwetten’’, maar wel vele bijzondere regels en bepalingen die toegespitst zijn op sport. Did you see what I did there? Toegespitst.

Het sportrecht kan worden gezien als een functioneel rechtsgebied, waarbij verschillende rechtsgebieden dus samenkomen. Met name elementen vanuit het arbeidsrecht, aansprakelijkheidsrecht, verenigingsrecht, maar ook het Europees Recht zijn hoofdzakelijk terug te vinden in en rondom het sportrecht. De basis van de organisatie van sport is namelijk het verenigingsrecht.

Mr. Guido Hahn heeft ons meegenomen in de wereld van sportverenigingen en de verhoudingen tussen de nationale- en internationale sportorganisaties. De enthousiaste groep studenten hebben ook de statuten en reglementen van de grotere organisaties, waaronder de FIFA en het IOC, doorgespit.  Zodoende zijn wij er onder andere achter gekomen dat de controle en de afwerking van geschillen voornamelijk intern wordt beslecht middels het tuchtrecht, of meer internationaal, arbitrage! Ook zijn er dus grote delen procesrecht in het Sportrecht terug te vinden. Als kers op de taart werd er nog ingegaan op de arbeidsrechtelijke positie van topsporters.

 

 

Samen met mr. Sandra van Beek zijn wij ingegaan op de keerzijde van sport: wangedrag en overtredingen. Hoe zit het met de aansprakelijkheid tijdens sport- en spelsituaties? Welke ontwikkeling heeft het leerstuk van de onrechtmatige daad doorgebracht, bezien vanuit de vaak beeldende jurisprudentie? Het is namelijk maatschappelijk aanvaardt dat deelname aan een sport- en spelsituaties een verhoogd risico op schade met zich meebrengt en de deelnemers daar tot op zekere hoogte rekening mee dienen te houden. Maar, waar ligt de grens? Hoe absoluut is dit uitgangspunt? Typische vragen waar de studenten op zijn ingegaan zijn onder andere: wanneer is er sprake van een sport- en spelsituatie? Wanneer is er aansprakelijkheid? En, hoe zit het met de bijzonderheden of gewoontes die gekoppeld zijn aan een bepaalde sport?

Sporters staan bekend om hun uithoudingsvermogen en mentaliteit. Onze deelnemende studenten kunnen in die zin zeker als topsporters worden gezien! De interactiviteit en dynamiek waarmee studenten met elkaar in gesprek en discussie zijn gegaan, was goed te zien. Mede dankzij het enthousiasme van mr. Guido Hahn en mr. Sandra van Beek hebben onze studenten een duidelijker beeld gekregen omtrent dit fenomeen. Dank hiervoor!

Ben jij ook geïnteresseerd (geraakt) in het Sportrecht? Neem dan een kijkje in het studieboek ‘Capita Sportrecht’, waar onder andere mr. Guido Hahn jullie meeneemt in dit dynamische vakgebied.

Hicham Abarkan