Vandaag spreken wij met Douwe Veldhoen. Douwe is B3-student en is momenteel te vinden in het verre Azië in het kader van een exchange. Iedere B3-student wordt de mogelijkheid geboden om zich aan te melden om een periode op uitwisseling te gaan, maar waar moet je nou rekening mee houden en waarom zou je het überhaupt willen? Ben jij benieuwd hoe het is om in een land te studeren dat het common law rechtssysteem kent en waar je ook nog eens héél lekker kunt eten? Lees dan verder! Douwe deelt graag zijn ervaringen met jullie.

Douwe, waar zit jij nou precies op exchange?

Momenteel studeer ik dus voor één semester aan de Universitás Gadjah Madah (UGM). UGM staat bekend als de beste universiteit van Indonesië en vindt zijn oorsprong in Yogyakarta, één van de belangrijkste steden op Java. Yogyakarta wordt gezien als het culturele centrum van Java. Men zegt dan ook wel; ‘Jakarta is de motor van Java, Yogyakarta is de ziel. Yogyakarta is dan ook het belangrijkste centrum voor de klassieke Javaanse kunsten zoals de batik en de muziek. Het barst er van de restaurants, leuke markten, interessante bezienswaardigheden, sfeervolle straatjes en vriendelijke mensen.

Naast deze culturele aspecten is Yogyakarta ook een échte studentenstad. Zo huisvest de stad alleen zo’n 15 (!) universiteiten. Dit grote aantal universiteiten brengt natuurlijk een flink aantal uitgaansgelegenheden met zich mee, wat deze al levendige stad nog levendiger maakt. Tot slot zijn er ook een groot aantal monumenten, tempels en paleizen in en rondom Yogyakarta te vinden, wat het tevens een populaire toeristische bestemming maakt.

 

Indonesië? Hoe ben je hierop gekomen? En, welke vakken volg je dan zoal?

Ik krijg toch wel vaak de vraag waarom ik voor Indonesië en in het bijzonder voor Yogyakarta heb gekozen. Het spreekt immers bij veel mensen niet zo tot de verbeelding. Toch had ik de keuze bij het bekijken van de bestemmingen al vrij gauw gemaakt. Voor mij was de universiteit niet de doorslaggevende factor bij het kiezen van een bestemming. Ik wilde vooral een bestemming waarbij ik uit mijn comfortzone zou stappen. Dat is in Yogyakarta, waar werkelijk alles anders is dan thuis, dan ook zeker gelukt. Daarnaast is Indonesië natuurlijk ook een prachtig land waar ontzettend veel moois te zien is. Ook is het een goede uitvalsbasis voor het verder verkennen van Azië en is het leven in Indonesië erg goedkoop.

Na het kiezen van de bestemming was de keuze voor de universiteit snel gemaakt, gezien UGM de beste universiteit van het land is.

Ik volg hier momenteel twee vakken, Business Law en Islamic Law. Ik heb voor Business Law gekozen vanwege mijn interesse in de economie en het ondernemingsrecht en vanwege het internationale aspect van het vak. Daarnaast volg ik Islamic Law om mij iets meer te verdiepen in de voornaamste religie van het land. 

 

Hoe bevalt het je tot op heden? Had je bepaalde verwachtingen over jouw ervaringen daar?

Ik heb tot nu toe oprecht een ontzettend leuke en leerzame tijd gehad. Het is een heel bijzondere ervaring om van de ene op andere dag plots aan de andere kant van de wereld te wonen. Er is ontzettend veel te zien en te beleven en ik heb me dan ook nog geen moment verveeld. Er zijn ook een flink aantal andere internationale studenten die allemaal in grote villa’s bij elkaar wonen. Ik heb dan ook al veel leuke mensen ontmoet en vrienden gemaakt. Ook het studeren aan UGM bevalt me goed. Ik had verwacht dat het niveau niet erg hoog zal zijn maar dit valt eigenlijk wel mee. Het grootste verschil is dat het tempo wat lager ligt en je minder zelf uit hoeft te zoeken. Daar staat wel tegenover dat er meer lessen zijn en er veel gepresenteerd moet worden. Ook is de stof hier wat breder dan alleen de juridische kant van het verhaal. Zo leer ik met Business Law ook veel over de zakenwereld zelf. Naast het dagelijkse leven en studeren in Yogyakarta is er ook veel tijd over om te reizen. Zo ben ik bijvoorbeeld al in steden als Bangkok en Kuala Lumpur en op eilanden als Bali en Karimunjawa geweest. Voor december staan er naast de laatste tentamens gelukkig ook nog een aantal mooie bestemmingen op het programma.

Heel tof! Wat zou je tot slot je mede-EHLC’ers willen meegeven?

Ik zou iedereen aanraden om gewoon op exchange te gaan wanneer je de kans krijgt. Als je straks aan het werk bent zal je waarschijnlijk niet meer zo lang naar het buitenland kunnen gaan en het is erg leuk om even aan een andere universiteit te studeren. Daarbij leer je jezelf én de wereld om je heen een stuk beter kennen. Natuurlijk brengt een exchange wel de nodige organisatorische rompslomp met zich mee, maar dit is het uiteindelijk dubbel en dwars waard.

Mocht je na het lezen nog met vragen zitten, neem dan contact met ons op via marketingcommissie.astrea@gmail.com of bereik ons via Instagram @astreahonourslaw.