Het lijkt nog zo kort geleden, 11 juli, dat ik in het vliegtuig naar Sydney (Australië) stapte. Na maanden voorbereiding en een laatste week vol afscheid, aankopen en stress was het moment dan eindelijk daar: the promised land, ‘Straya! Shaka bro – ja, na een surfkamp van twee dagen mag ik dit zeggen. Nu, op de kop af drie maanden na vertrek, is het dan eindelijk tijd voor mijn eerste blog.

Men zou verwachten dat het bedenken van een eerste onderwerp makkelijk zou zijn na drie maanden in een metropool te hebben geleefd. Niets is minder waar. Er is te veel gebeurd: van oud en vertrouwd met je ouders voor de buis naar met 32 internationals in een huis; van je mateloos doodergeren aan je huisgenoten naar huisgenoten in het ziekenhuis; van feestjes in de Scary Canary naar de volgende dag vroeg opstaan om walvissen te spotten; en zo kan ik nog wel even door blijven gaan. Het punt mag duidelijk zijn. Gelukkig is het International Office mij te hulp geschoten door studieverslagen verplicht te stellen. Graag wens ik u veel plezier toe met het lezen van mijn studieverslag over mijn eerste maand.

Motivatie studeren in het buitenland

Aan het eind van de middelbare school was voor mij duidelijk dat ik onderwijs in het buitenland wilde genieten. Helaas is een volledige opleiding aan Harvard nogal duur en was ik het laatste jaar dat recht zou hebben op studiefinanciering. Erasmus it is!

Het idee van studeren in het buitenland bleef spoken et voilà, hier zijn we dan. Tijd voor persoonlijke ontwikkeling en het verbreden van mijn blikveld! Leven in een vertrouwde omgeving is prettig, maar stimuleert niet per definitie mogelijkheid tot ontplooiing; zeker niet in het geval van een luie student. Verder is het bestuderen van het Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in Nederland ge-wel-dig, maar het kan ook anders. Ondanks dat Australië een westers land is, verschilt het op enkele vlakken erg met Nederland. Australië kent bijvoorbeeld niet ons doodgewone homohuwelijk. Dit soort verschillen kunnen tot interessante en leerzame discussies leiden. Bovendien wordt er aan de University of New South Wales op een andere manier gedoceerd: law students volgen enkel kleine, interactieve hoorcolleges. Studenten worden ook beoordeeld op hun participatie. Ja, deze beoordeling draagt daadwerkelijk bij aan je uiteindelijke cijfer. Verder ben ik een groot fan van ons Burgerlijk Wetboek – “Sheet 6”, Nuytinck. Australië daarentegen kent geen codificatie. Jurisprudentie is hier doorslaggevend. Het actief bestuderen van cases zal later zeker van pas komen in de praktijk.

Waarom heb je voor deze universiteit gekozen?

In het begin van het tweede collegejaar begon het uitwisselingsgebeuren te spelen: studenten ontvingen e-mails; oriëntatiemarkten werden georganiseerd; afspraken bij het International Office werden gemaakt. Na aanvankelijk alleen oog the hebben gehad voor the States draaide ik na enkele maanden bij. Op uitwisseling naar Australië is een buitenkans en de perfecte mogelijkheid om the promised land te ontdekken.

Bovendien leek een locatie zo ver weg mij ideaal om meer zelfstandig te worden. Welke ouder zou nou een of meerdere weekendjes of weekjes New York afslaan? Precies.

Verder staat de University of New South Wales Law internationaal zeer goed aangeschreven: #13 QS University Rankings Law. Studeren aan zo’n prestigieuze universiteit geeft mij de mogelijkheid om onderwijs van hoog niveau te genieten en vormt tevens een mooie aanvulling op mijn Curriculum Vitae.

Wat zijn je verwachtingen van de uitwisseling?

Ik verwacht van mijn uitwisseling dat het mij gelukkiger zal maken en dingen in perspectief zal plaatsen. Op de universiteit wordt vaak gegrapt over de rechtenstudie, ook wel HBO-plus genoemd. De realiteit is echter dat vele rechtenstudenten hun weken volplannen met juridische relevante nevenactiviteiten en bijbanen, sport en sociale activiteiten, terwijl zij ook nog proberen voldoende slaap te krijgen. Oh wat houd ik van slapen. Een uitwisseling geeft mij de mogelijkheid om tijdelijk te ontsnappen aan de dagelijkse sleur in mijn geliefde Rotterdam. Wellicht ga ik deze dagelijkse sleur zelfs wel meer appreciëren door mijn uitwisseling.

Korte beschrijving van de eerste weken

De eerste weken in Sydney waren fantastisch. De eerste twee weken stonden vooral in het teken van het ontdekken van de stad, terwijl er steeds meer huisgenoten arriveerden. Jetlags werden overwonnen, verkoudheden werden gedeeld en vriendschappen ontstonden. Na twee weken vakantie in Sydney werd het semester afgetrapt met een speciale openingsceremonie voor uitwisselingsstudenten. Stel je dansende Aboriginals in de aula voor met als afsluiting een sausage sizzle (vertaling: worstenfeestje) bij het Paviljoen.

Het is hier ondertussen ochtend geworden en dat betekent maar een ding: studeren. Love it! Tijd voor mij om een eind te breien aan deze blog. Onderwerpen die nog op de agenda staan zijn onder andere: overleven in een huis met 32 huisgenoten; overleven in de wildernis; een vergelijking tussen het PGL-systeem en het onderwijssysteem hier; en de wereldwijde Nederlandse suprematie. Mocht u graag een onderwerp besproken zien, dan verneem ik dat natuurlijk graag.